Календар

Календар

Чи знаєте ви, що ваш календар говорить про вас набагато більше, ніж ваш паспорт? 

Паспорт - це просто папірець з ім'ям, фото і датами… А от календар - це дзеркало вашого життя та характеру.

Стародавні греки мали цілих два слова для позначення часу : хронос і кайрос. Якщо дуже спростити, то хронос це кількість часу, а кайрос - його якість) 

Хронос це саме те, що ми бачимо в календарі. Послідовність днів та годин. Зміна сезонів та впорядкований рух, що має  єдиний стабільний напрямок. Це той час, який ніколи не змінюються. Час, який закінчується разом з життям.

"Єдиний, хто не втомлюється, – час.
А ми живі, нам треба поспішати."
 
Ліна Костенко

Календар - надважливий інструмент.  Він розвантажує вашу пам'ять та мозок, і допомагає нам керувати кількістю часу. Але - завжди залишається поняття якості!

Коли я працюю з командою девелоперів у великому проєкті, то часто прошу їх показати свої робочі календарі мені, а іноді один одному. Не повірите, але в одному й тому ж проєкті у людей на схожих позиціях, календарі можуть бути різні. Бо календар відображає характер, звички і те, на чому людина фокусується.

-- Наприклад, у людини з FOMO (синдромом втрачених можливостей) календар буде постійно заповнений. З купую конкуруючих подій.
-- У людей, що потребують зосередженої праці, завжди будуть заблоковані великі часові проміжки під різні задачі.

Як результат, обидва ці календарі буть повність заблоковані…але якісно вони дуже різні.

Якщо людина декларує, що для неї важливо на цьому тижні зробити маркетингову стратегію, а в її календарі немає жодного запису чи навіть місця для цієї справи - ну то стратегія залишиться не зробленою або буде дуже не якісно зроблена.

Бо, знову ж таки, календар це не тільки про час, це про фокус та інвестицію енергії. Чим зайняті ваші найпродуктивніші години? Чи це ті справи які ви вважаєте важливими? Бо якщо ні, то енергія буде постійно витікати, а без результатів не буде і мотивації на нові справи.

Тож, з чого почати роботу з календарем?

  1. Викинути все і залишити його пустим.
  2. Внести всі справи що пов'язані з пріоритетними задачами на день/тиждень/ місяць /рік.

-- Наприклад, якщо ви втомлені і потребуєте відновлення, то важливо почати з анти-розкладу. Спочатку внесіть в календар періоди відпочинку, а вже потім все інше. 
-- Якщо у вас є основний проєкт - спочатку знайдіть час на нього, і лише потім на всі додаткові.
-- Використовуйте тайм блоки і блокування календаря. Тобто, якщо вам потрібно о 17.00 переключатися з робочих завдань на сімейні справи - блокуйте календар. Так ні ви, ні хтось інший не зможе зазіхнути на ваш час.

Ця техніка здається нереальною і фантастичною. Але насправді вона дисциплінує і створює дива.. 

Кожна задача займає стільки часу, скільки ви на неї відведете. Це грецький хронос і він безжальний.

Якщо ціль - написати звіт до кінця дня, то весь день як раз і піде на один звіт. З іншого боку є, якщо виділити одну інтенсивну годину, то можна подолати звіт і решту часу присвятити іншим справам.

Не важливо, чи висить ваш календар на стіні в паперовому вигляді чи ви маєте найновіший електронний варіант. У календаря є магічна здатність нагадувати нам про зв'язок планування з реальністю. 

Що варто вносити до календаря.

  1. Важливі майл-стоуни, дати початку та кінця великих/ важливих проєкт
  2. Події, що прив'язані до певних дат. 
  3. Події, що прив'язані до пір року (дуже складно піти з родиною збирати каштани чи милуватись сакурою, якщо ви вирішили це зробити у невідповідну пору року)
  4. Зустрічі, щоб ваш час збігався з часом інших людей!
  5. Координаційну інформацію (наприклад, при роботі в команді важливо  домовитись про певні часові обмеження. А це найкраще робити з календарем)

Поділіться своїми пунктами, що обов'язково мають бути в календарі!

Чи вмієте ви заповнювати його не тільки кількісно, а й якісно?

Image by redgreystock on Freepik