Як планувати великі справи?

Як планувати великі справи?

Два тижні курсу Маленькі кроки присвяченні тому, щоб навчитись планувати відповідно до наявних можливостей. Маленькі чіткі задачі в щоденному плануванні дають нам відчуття контролю, а також можливість подбати про себе. Це дуже важлива техніка при відновленні після стресу чи хвороби.

Але є й інший масштаб планування. Ми розглянули, як плани на тиждень можуть вплинути на ваші щоденні задачі, надавши їм пріоритетів. Далі - більше. Те що ви робите за тиждень можна як лего скласти в цікаві місячні результати. Далі можна отримати дуже продуктивний рік… Далі горизонт планування можна розширяти на 5, 10 чи 50 років…

Важливо розуміти, що це все різни типи планування. Хороших результатів за рік можна досягти поєднуючи техніку щоденних маленьких кроків і правильно поставлених цілей на рік.

Про річне та місячне планування ми маємо окремий курс Plan&Play, що проходить раз на рік. Він триває близько 5ти тижнів, бо робота з перспективою потребує більшої кількості різних навичок.

Чим більший горизонт планування, тим більше невизначеності. Чим більше невизначеності, тим більше ресурсів ви витрати на планування. Це не означає, що довгострокові плани не потрібні. Але це означає, що чим довших їх термін, чим менше вони конкретніші, тим більш важливе абстрактне мислення та вміння мріяти.

Мрія за тлумачним словником:
1. Те, що створене уявою, фантазією; витвір уяви.
2. Думка про щось бажане, приємне.
3. Про щось нереальне, нездійсненне, недосяжне; фантазія.

Люди переоцінюють те, що можуть зробити за рік, і недооцінюють те, що можуть зробити за 10! Dream big. Основна проблема з довгостроковими планами якраз втому, що вони можуть розходитися з реальністю.

—-------

Наприклад, я хотіла побувати в Пальмірі і мала на це досить детальний план…але саме того року в Сирії почалася війна, і Пальміра фактично стерта з лиця землі.

В цьому місці можна сказати що план провалено. Але мрії мають куди більшу гнучкість. Місто, що фізично більше не доступне досі існує. В історії , в книгах, в музейних дослідженнях… Я все ще маю свою уяву, і багато похідних від неї, щоб здійснити мрію. Наприклад, створити або просто дочекатися поки хтось створить віртуальну мапу зниклих міст.

Пальміра, Атлантида чи будь-яке інше місце може бути доступним.

—---

Велика перевага мрій в їх гнучкості і не конкретності. Їх майже неможливо знищити. І, якщо довгострокове планування потребує ресурсу, то мрії навпаки щедро повертають його нам.

Маленькі щоденні успіхи дають нам локальний ресурс, щоб вирішувати свої щоденні справи. Мрії це джерело енергії для довгострокових звершень.

В довгостроковій перспективі є тільки 2 типа мотивації.
- Копняк під зад
- Мрія, яка притягує вашу увагу.

Більшість людей користується копняками, а от мріяти насправді уміють небагато.

Копняк під зад швидше допоможе вирішити короткострокові негаразди, але разом з тим він завжди відбирає енергію і на додачу може сильно пошкодити самоповагу. Рано чи пізно копняки перестають працювати і тоді замість мотивації маємо інертність та небажання робити будь-що. Знамениті кризи середнього віку це якраз один з проявів того, що через насилля над собою можна досягти певного рівня…але далі все стає байдуже.

Відповідно найкраща система, яку можна собі уявити це:
1. Мати чіткі покрокові плани щодня, що підтримують і додають стабільності і ресурсу.
2. Мати гнучкі плани на кілька років вперед, що заряджають робити нові цікаві речі
3. Мати нездійснені, але неймовірно прекрасні мрії які дарують сили і мотивацію на всі ваші справи.

З першим кроком ми з вами вже розібралися далі важливо розібратися:

В довгостроковій перспективі
- Чи відчуваєте ви в собі сили планувати більше ніж на день?
- Чи вдається запланувати тиждень або місяць?
- Чи маєте ви навички довгострокового планування на рік чи більше?

Мрії і мотивація
- Чи є у вас мрії?
- Чи впливають вони на ваше щоденне планування?
- Чи виділяєте ви час на те, щоб краще зрозуміти куди саме мрії вас направляють?

Image by redgreystock on Freepik