Велика кількість задач

Велика кількість задач

Що ж робити, коли задач багато? 

Кожна людина стикається з ситуацією, коли справ багато, а часу мало. І я ще ніколи не чула, щоб комусь це подобалось.

  1. Така ситуація не додає позитивних емоцій.
  2. Така ситуація підриває мотивацію, бо навіщо робити, якщо не встигну, і навіщо планувати, якщо доведеться одразу від чогось відмовитись. 
  3. Така ситуація витягує сили і призводить до того, що в людини стає менше енергії. І за той самий час зроблено буде ще менше.

Зменшити кількість задач можна тільки системним підходом. Однієї простої поради тут немає. 

Я завжди пропоную почати з пріоритетів. Мінус в тому, що робота з ними теж потребує часу. А його немає. 

Пастка 22? 

Майже. Просто перш ніж працювати з пріоритетами (про них наступний допис)... потрібно звільнити час. Як це зробити придумали ще років 100 тому, коли винайшли конвеєр. 

Необхідно наважитись свідомо обмежити те, що ви робите. Це обмеження є тимчасовим. Просто щоб знати, як все встигати, потрібно подивитись на ваші справи зі сторони. 

Алгоритм "встигати зробити багато задач" простий: 

Побачити завдання - порахувати свої дії - виконати дії - проаналізувати результати - побачити нове завдання - проаналізувати враховуючи досвід попереднього - виконати нові дії - аналіз результатів - побачити нове завдання… 

Це така собі спіраль, що підіймає вас над нескінченним колом "в мене занадто багато справ". Спіраль не допоможе вам позбутись всіх справ, і встигнути все ви теж не зможете. Але робити з кожним днем більше і постійно вчитися у самого процесу - цілком реально. 

Порівняйте таку спіраль з колом "вічної зайнятості". Це нескінченне коло виглядає так: 
Побачили справу - зробили - побачили нову справу - зробили… 

Уявімо, що на день ви маєте 100 справ, а робите реально 5-10. Це ваше коло. Навіть якщо ви зможете утворити спіраль з 5-10 задач на день, результати вже будуть зовсім інші. 

В дитинстві я витирала пил у квартирі батьків, потім на чисельних орендованих квартирах, потім - у своїй. Зараз майже не витираю, бо маю прекрасну помічницю. По колу ви ходите і результат не міняється, по спіралі підіймаєтесь до нових рішень, навіть якщо дії ті самі. Саме тимчасове обмеження кількості справ може дати вам шанс на зміну моделі мислення. 

Ідея в тому, щоб штучно обмежити кількість і сформувати звичку до якості. 

В курсі Маленькі кроки ми рекомендуємо ставити собі три цілі на день. 

  • Такі, які ви напевно можете виконати. Буденно і без геройства. Без підвищеного рівня складності. Без амбітності і різких стрибків через голову... Але з можливістю оцінити що відбувається. За підтримки групи і дієвих вправ. 
  • З часом якість знову перетворюються на кількість, тобто ви станете встигати більше. 
  • На додачу до того, що ви робитимете більше, самих задач стане менше. 
  • Прийде звичка бачити і починати ключові задачі, які важливіші за інші.
  • А також звичка робити важливі та НЕ термінові справи, поки вони прості, а не коли перетворилися на пачку неприємних проблем. 
  • І зʼявиться звичка оцінювати і процес, і результат. Бо другий не існує без першого. А невдало обраний процес породжує купу додаткової роботи. 

Багато людей люблять роздавати пораду про те що, коли маєш багато справ - делегуй. Ага, знайди що саме можеш делегувати, знайди кому, навчи і поясни. А далі подивись, як людина вчиться і робить помилки, які ти виправляєш, аж поки не зробиш сам. Або поки не зійдеться пазл: правильна людина допомагає тобі з частиною задач, замість яких ти тепер робиш інші задачі, щоб співпрацювати з людиною. 

Штука в тому, що гроші, щоб знайти помічницю по дому, в мене були ще років 10 тому, а фактично я змогла делегувати свій пил всього 4 роки тому. Бо саме тоді плюси перевищили мінуси. І це був результат довгих експериментів з домашніми справами, а не порада з інтернету. Тільки тому це працює. 

Щоб дізнатися, що конкретно робити саме вам, з вашими нескінченними задачами - обмежуйте їх і досліджуйте маленькими порціями. Суть ефективності в тому, щоб будувати процеси, а не в тому, щоб встигнути на одну справу більше. 

На цьому шляху вас чекає купа інсайтів. В кожного інсайти і відповіді свої. Що ми можемо вам дати -- це середовище для практики.